Recomandari

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Indigestia

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Referinte


Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Sofranel Traista ciobanului

Cursuri de Ayurveda

Brașov

Pitesti

Sofranel

Inscrieri curs Ayurveda

Inscrieri

Iarba-Sarpelui

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda

Bucuresti

se va desfăşura săptămânal,

în intervalul

17.00 – 19.30,

la sala de curs Obor,

str. Otesani 16, sector 2.

Anunturi

Curs de Ayurveda

Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K

Informatii la telefon:

0742-242.422.

Curs de Ayurveda

Braila

Informații telefon:

0723/507093,

0727/724815

Cursul de Ayurveda din

Drobeta Turnu Severin

va avea loc marti, 3 octombrie 2017 ora 18,00 la Casa Tineretului, etaj. II. Intrarea este libera.

Cursul de Ayurveda grupa 1 se va desfasura saptamanal, in fiecare zi de miercuri, incepand cu ora 17,30 la adresa:  bd. M.Viteazul, nr.32,bl.Z8,sc.3,ap.14.

Informatii despre curs la nr. tel. 0723308683.

Brasov

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081.

0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Cluj

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede

0740.130.880.

Iasi

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea

0721.777.330

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Evenimente

Tabara de Ayurveda

Concursul de Ayurveda


Articole noi

Termoterapia

Biosignalistica

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA

MUZICOTERAPIA

Terapia naturală care folosește muzica și elementele ei: sunetul, ritmul și melodia

Carțile sfinte spun că „La început a fost Cuvântul”, ştiința spune că a fost Big Bang-ul originar! Aceasta înseamnă că ambele filoane au un subiect comun SUNETUL sau VIBRAŢIA originară! Trăim într-un ocean sonor, viața fără ambianță sonoră pentru cei mai mulți dintre noi este de neînchipuit! Sunetele prin vibrația lor influențează totul și totul este vibrație.

Desigur, există sunete armonioase și sunete cumplite, malefice, dar în acestă scurtă introducere în muzicoterapie ne vom opri la cele care ne pot ajuta să ne menținem sănătatea sau chiar vindeca.

În natura putem simți vibrația în foşnetul frunzelor, susurul izvoarelor, cântecul păsărilor, adierea vântului, toate aceste sunete naturale sunt vindecătoare și în decursul timpului omul a construit instrumente care să redea aceste sunete naturale care îl încântau și îi inspirau sentimente mai bune și mai vii.

Scurtă prezentare a muzicoterapiei în istorie

Inițial muzica a fost folosită ca o artă magică, vraciul sau șamanul era cel care, fiind iniţiat și în ştiinţa sacră a naturii utiliza sunetul, ritmul și melodia în tratarea bolnavilor sub forma sunetelor de tobe, fluiere sau incantaţii.

Mitologia greacă ne arată legătura dintre arte și tămăduire corpului și sufletului, Apollo – zeul artelor, cel care cânta la liră, a fost totodată şi zeul patron al vindecătorilor, Asclepios, fiul său, a fost zeul medicinei. În Antichitate se considera că muzica este o formă a medicinei (Musica itaque medicina est), principalul său rol fiind acela de a "acordă" ființa umană, corp și psihic cu ritmurile macrocosmice.

Medicii greci recomandau pacienților lor să se plimbe în natură. În aer liber, pe malul apelor sau în pădure şi să asculte muzică. Cele mai îndrăgite instrumente au fost flautul şi lira.

Platon inspirat de vindecătorii egipteni şi daci, a inițiat o teorie a “etosului”, în care el spunea că muzica are darul de a transforma omul prin modelarea temperamentului şi caracterului. Tot el afirmă în lucrarea să Charmide, că doctorii traci, slujitorii lui Zamolxis, foloseau cântecele pentru vindecare sufletului şi a trupului. Hippocrate, considerat părintele medicinei moderne, a vorbit și el despre efectele muzicii în vindecare.

Pitagora și discipolii săi recomndau folosirea sistematică a muzicii în scop terapeutic, ei spuneau că muzica vindecă atât bolile psihice, cât şi pe cele fizice. Pitagora și-a construit sistemul său filozofic pe armonia numerelor şi a tonurilor muzicale, el a conceput un instrument muzical cu o singură coarda, numit monocord, cu ajutorul căruia putea genera vibrațîi specifice pentru vindecarea anumitor afecţiuni sau pentru obținerea unei stări de calm și interiorizre meditativă.

Tot în perioada antichității muzica a fost folosită de Galen, la Roma și în Orient, de către medicii Școalii Arabe de Medicină Avicena, Maimonide, Averroes.

În epoca medievală muzica a fost folosită sub forma descântecelor sau a cântecelor de vindecare cântate la casa bolnavului sau în bolnițele mănăstireşti.

Intrarea în epoca modernă a Terapiei muzicale este considerată de la începutul secolului XIX, ea a fost folosită în spitale și aziluri, acesta se adresa pacienților, mai ales a celor bolnavi de maladii psihice, prin concerte oferite de mici orchesetre care ajutau la calmarea bolnavilor. În secolul XIX și apoi XX muzica este din ce în ce mai folosită în tot mai multe țări : USA, Marea Britanie, Argentina, Germania. Muzica era folosită pentru calmarea durerilor, scăderea anxietății, ameliorarea diverselor afecțiuni. Florence Nightingale a folosit muzica în scop antialgic, scăderea durerilor soldaților răniți în războiul Crimeei.

În acest context trebuie să amintim un filon important al muzicoterapiei care își are originile în Asia: Tibet. Mongolia, China, India. Din acesta zonă provin multe din metodele terapeutice modene. Dintre acestea amintim celebrele boluri tibetane precum și cântul sacru al overtonurilor.

Reîntorcându-ne din istorie la situația individuală putem spune și remarca fiecare că și în corpul uman există o muzică personală generată de sunete (vibrații), acestea provin de la bătăile inimii, de curgerea sângelui prin artere, de mișcarea intestinelor, etc. Putem chiar să ne dăm seama de starea sănătății noastre analizând vibrația inimii, o inimă bolnavă generează vibrații aritmice sau foarte tari, etc.

Despre puterea vindecătoare a muzicii ființa umană află cel mai repede, fiecare bebeluș a simțit acestă putere vindecătoare atunci când îl durea burtica și mama lui îi cânta. Fiecare dintre noi avem tendința de a îngâna o melodie în surdină când ne doare ceva! Sau alții folosesc muzica pentru ameliorarea durerilor, pentru reglarea bătăilor inimii, pentru reglarea frecvenţei pulsului, pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru inducerea somnului.

Există mai multe modalități muzicoterapice

Cele mai ușor de aplicat metode sunt cele pasive sau receptive în care pacientul ascultă sunete simple, sunete din natură sau piese muzicale plăcute cu efecte vindecătoare eficiente. Câteva astfel de piese alese din repertoriul muzicii clasice sau din compozitori moderni care au scris o muzică armonioasă cu efecte curative certe:

Concertul pentru pian nr. 5 „Imperialul”; Berlioz - Rakoczy march; Mendelssohn - Wedding march; Fucik - Florentine march; Bach-Allegro-Concert Branderburgic No. 4, BWV 1049; Rondo Veneziano - Note Veneziane; - depresie, anxietate

Preludii, Nocturne; Auguste Durand - Chaconne în A flat minor: calmarea durerilor

Mozart - March în D major K215; Bach - I. (Allegro)-Concert Branderburgic No. 1, BWV 1046.mp3; Vivaldi - Concerto for Violin & Strings, RV 256, în E flat – Presto; Rondo Veneziano - Visioni Di Venezia; Armân Van Buren Feat System F - From The Heart; Denis Quin-Canzone Angelica- surmenaj, stress cronic

Tchaikovsky - Valse sentimentale în F minor, op.51, no.6.; Bach-Andante-Concert Brandreburgic No. 2, BWV 1047; Offenbach - Les contes d'Hoffmann, Barcarole; Bizet - Intermezzo (opera Carmen); Rondo Veneziano - Floralis - tensiune psihică, insomnie

Daniela Vasile

doctor în ştiinţe medicale

medic primar MG/MF

master meloterapie

competență în api-fitoterapie

lector ayurveda

coordonator muzicoterapie