Taberele de Ayurveda

Meteoterapia

Conventional si neconventional

Perspectiva ayurvedica

Renuntarea la fumat

Batoane energizante

Vitamina B

Consumul de apa

Ghimbirul cu miere

Ghimbirul - un valoros remediu

Mierea - nectarul zeilor (1)

Mierea - nectarul zeilor (2)

Beneficiile apei

Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Renuntarea la fumat

ARTICOLE RECENTE

Inscrieri

Renuntarea la fumat

INSCRIERI

Activitatea educativa

Subiecte abordate

Renuntarea la fumat

CURS DE AYURVEDA

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Renuntarea la fumat

RECOMANDARI

Renuntarea la fumat

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda Bucuresti

sala de curs Obor, str. Otesani 16

Cursuri de Ayurveda

Curs de Ayurveda Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K, 0742-242.422.

Curs de Ayurveda Braila

0723.507.093, 0727.724.815

Curs de Ayurveda Drobeta  0723.308.683.

Brasov - medicina generala

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081. 0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Bucuresti - nutritie

Centrul de nutritie Anima

0745.09.89.11.

Iasi - medicina generala

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea, 0721.777.330

Ziua Ayurvedei

You Tube

Cluj - medicina generala

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede, 0740.130.880.

Renuntarea la fumat

Evenimente

Congres de Ayurveda

Tabara de Ayurveda

Concurs de Ayurveda


Concurs Renuntarea la fumat

Articole de actualitate

Aloe

Coronita

Hranirea pielii

Lipicioasa

Cunoasterea Ayurvedei

Termoterapia

Biosignalistica


Renuntarea la fumat

REFERINTE

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA

Boala  artrozică este cea mai comună formă de afecţiune osoasă întalnită mai ales la bătrâni, iar cauza ei cea mai comună este degenerarea cartilajului articular care  tapetează extremităţile osoase în articulaţii.  Boala apare după vârsta de 50-60 de ani, iar durerea şi limitarea mobilităţii în articulaţie, sunt simptomele care sunt cel mai des sesizate de către pacient.

 Din punct de vedere ayurvedic boala apare datorită excesului de Ama (toxine) în organism, asociat cu scăderea focului digestiv (Agni), elemente esenţiale care duc la  vicierea atât a lui Vata (aerul) în corp cât şi a lui Rakta (sângele).                                                                                 

 Tratatul ayurvedic fundamental Charaka Samhita,  ne spune că persoanele care tind să manifeste acest tip de boală, au o sănătate slabă, o indulgenţă în a se alimenta cu alimente nesănătoase şi au obiceiuri sedentare.

 Factorii cauzatori care duc la apariţia acestei boli sunt:

Excesiva utilizare a gusturilor astringent, amar, exces picant;

Excesiva utilizare a alimentelor nesănătoase (carne, zahăr, cafea, băuturi acidulate, alimente fast-food) sau a  alcoolului, alimente reci şi uscate, în general;

Consumul de alimente fără ca masa anterioară să fi fost digerată;

Nerealizarea periodică a tehnicilor de purificare a corpului;

Suprasolicitarea articulară sau loviturile în articulaţii;

Expunerea excesivă la frig şi vreme rece şi uscată;

Dormitul în timpul zilei şi lipsa somnului în timpul nopţii;

Trăirea sentimentelor excesive de anxietate, nelinişte, furie.

 Toţi aceşti factori de mai sus duc la agravarea lui Vata în corp (aer) şi vicierea sângelui (Rakta), care apoi va afecta articulaţiile vulnerabile.


Cum se manifestă boala?

Durere profundă  care se agravează la mişcare şi se reduce la repaus (în cazurile severe durerea este continuă);

Rigiditate articulară ce apare  dimineaţa sau după 15 minute de repaus articular;

Tumefacţie articulară şi uneori căldură locală;

Cracmente  (sunete specifice) articulare la mobilizare;

Slăbiciune musculară în articulaţia afectată;

Apariţia deformărilor osoase în articulaţiile afectate;

Restricţia mişcărilor în articulaţiile afectate până la anchiloza articulară.


Tratament

 Tratamentul preventiv al bolii include păstrarea greutăţii în limite normale, dietă sănătoasă potrivită tipologiei constituţionale, exerciţiu fizic moderat, evitarea lovirilor sau a solicitărilor excesive la nivelul articulaţiilor, evitarea stresului şi a emoţiilor negative ce pot genera acest tip de afecţiune.

 Tratamentul bolii artrozice este unul holistic care include vindecarea pe mai multe planuri. Astfel pe lângă regulile generale de dietă şi tratament naturist sau ayurvedic, este necesar ca  pacientul să cunoască şi să elimine emoţiile negative care au stat la baza apariţiei  bolii, să calmeze mintea astfel încăt sa poată controla în mod eficient durerea, să cultive o relaţie spirituală profundă atăt cu sine însusi cât şi cu Universul pentru a putea fi pe deplin vindecat.

De asemena efortul fizic moderat este absolut necesar pentru a păstra articulaţiile în bună mobilitate şi a preveni eventualele anchiloze.


Dietoterapie

 Se evită folosirea în dietă a alimentelor prea picante, sărate, prăjite, prea uleioase, alimente fast- food, alimente semipreparate, carnea, lactatele în exces, zahărul, băuturile acidulate sau alcoolul;

 Se recomandă alimente proaspete, supe calde din leguminoase sau vegetale, precum şi diete vegetariene bogate în crudităţi;

 Condimentele ca: ghimbir, pippali, turmeric, piper negru, pot fi folosite în diferite combinaţii în dietă, pentru a stimula focul digestiv Agni;

 Se folosesc uleiuri vegetale şi ghee în cantităţi moderate, pentru păstrarea articulaţiilor într-o bună lubrefiere şi pentru a scădea calitatea de uscat excesiv, prezentă la nivelul articulaţiilor cu artroză.

Alimente medicament în artroză

Unele alimente folosite constant în dietă şi în cantităţi crescute, au proprietăţi terapeutice, fiind indicate atât  în prevenţia bolii artrozice cât şi în tratamentul acesteia:

 Cireşele, afinele proaspete  conţin antociani si flavonoide cu efecte antiinflamatorii foarte bune, dar şi de creştere a calităţii colagenului în articulaţii.

 Quercina, care se găseşte în ceapă, broccoli, struguri roşii, prin flavonoidele conţinute are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune.

 Ceapa şi usturoiul sunt de asemenea bogate în aminoacizi cu sulf (cisteina şi metionina) care sunt esenţiali în construcţia cartilajului articular şi au potenţial antioxidant. De asemenea ouăle sunt o sursă bună de sulf, cu aceleaşi proprietăţi.

 Varza, broccoli, conopida, varza de Brussel, sunt bogate în glucozinolate, substanţe care cresc procesele de detoxifiere ale organismului şi ajută prevenirea inflamaţiilor.

 Seminţele şi nucile sunt o sursă importantă de acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale.

 Pe lângă toate acestea, în dietoterapia ayurvedică, în funcţie de dosha (Vata, Pitta, Kapha) agravată care a generat tipul particular de artroză, se vor alege  în dietă acele alimente care aduc în echilibru dosha Pitta (foc) ori Vata (Aer) sau Kapha (pământ şi apă) care au fost viciate (de exemplu vinetele, pot creşte Kapha şi Pitta în organism, varza scade Pitta şi Kapha şi creşte Vata, cartofii scad Vata şi Pitta însă cresc Kapha, strugurii scad Vata şi Pitta dar pot creşte Kapha).


Antioxidanţii – vitamina C si E preluate din surse naturale pot asigura protecţia cartilajului articular pentru a-l feri de fenomene de degenerare.


Mineralele - calciu, fosfor sau zinc, luate din surse naturale sunt deseori asociate în terapie. Un studiu realizat la Asociaţia Americană de studiu asupra artritei, realizat în noiembrie 2005 a arătat că un procent scăzut de crom în organism poate accentua simptomele de artroză. În acest sens se poate folosi Spirulina, o algă extrasă din lacurile sărate din Hawaii sau Sudul Indiei care aduce o varietate uimitoare de aminoacizi, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitamine şi minerale precum şi un procent crescut de proteine vegetale.


Tratamentul ayurvedic

 Ayurveda oferă o serie întreagă de proceduri terapeutice folosite cu scopul de a reduce excesul doshelor (Vata, Pitta, Kapha) agravate la nivelul articulaţiilor şi de a restabili buna funcţionare a lor, precum şi o  gamă largă de plante cu efect atât de creştere a lui Agni (focul digestiv) şi de eliminare a toxinelor (Ama) prezente în articulaţii dar şi cu efect antiinflamator, analgezic şi regenerator al cartilajului: boswellia, turmeric, ashwagandha, ghimbir, triphala, guggul şi shatavari.

 Printre procedurile ayurvedice cel mai des folosite sunt tehnicile de detoxifiere profundă a corpului Panchakarma ce pot implica voma terapeutică, purgaţia terapeutică, clismele terapeutice, sau procedurile locale: masaj cu uleiuri (susan, cocos sau muştar), băile calde, sudoraţia, fomentaţiile calde, aplicaţia de cataplasme calde sau folosirea diferitelor tipuri de unguente la nivelul articulaţiilor afectate.

  Janu Vasti- este o terapie ayurvedică ce implică aplicarea de ulei special preparat cu plante la nivelul genunchilor, într- o procedură complexă realizată în cabinet, de catre terapeutul ayurveda. Această procedură calmează şi extrage dosha (Vata, Pitta,  Kapha) viciată de la nivelul genunchilor, fiind foarte utilă în ameliorarea durerilor, scăderea inflamaţiei şi îmbunătăţirea mobilităţii articulare în caz de artroză.

 Plantele cel mai des utilizate în medicina ayurveda pentru tratamentul bolii artrozice sunt:


 Boswellia- Boswellia serrata, este o plantă foarte cunoscută în tratamentul afecţiunilor osoase. În asociere cu ashvagandha şi turmeric, duce la scăderea lui Vata, eliminarea Ama, cu scăderea durerilor şi eliminarea inflamaţiei articulare.

 Turmeric- Curcuma longa, este un condiment foarte cunoscut în Asia şi un cunoscut remediu ayurvedic folosit într-un mare număr de boli legate de inflamaţie. Componenta sa cea mai activă este curcumina, care are efectul de a inhiba unele substanţe cu rol de producere a inflamaţiei (ciclooxigenază, lipooxigenază şi fosfolipază A2) iar alte studii sugerează că protejează stomacul împotriva efectelor nocive ale medicamentelor antiinflamatorii AINS.

 Ashwagandha- Withania somnifera,  este cunoscută prin multe studii ca având efect antiinflamator, prin supresarea producţiei de molecule pro inflamatorii (TNF-alpha si interleukine). Unele studii îi compară efectul antiiflamator cu cel al cortizonului. Este un foarte bun calmant al lui Vata dosha, fiind utilă în bolile articulare cu exces de Vata.

 Ghimbir- Zinziber officinale, poate fi folosit  sub formă prospătă ca rădăcină, sau pulbere uscată din rădăcină,  creşte Agni, focul digestiv şi ajută la arderea toxinelor Ama în corp. Ghimbirul îşi manifestă efectul antiinflamator prin blocarea activităţii unei enzime (cyclooxygenaza), enzimă care intervine în producerea de inflamaţii în corp.

 Triphala- Este un remediu ayurvedic foarte cunoscut în care sunt incluse fructele a 3 plante,  Amalaki (Emblica officinalis),   Bibitaki (Terminalia belerica),     Haritachi (T erminalia chebula), este un calmant tridosha foarte bun, utilizat mult în tratamentul ayurvedic.

 Guggul- Commiphora guggul, este o răşină extrasă din munţii Himalaya, care acţionează  în corp tot printr-un mecanism de inhibiţie a enzimelor proinflamatorii (enzima NFKB), determinând scăderea inflamaţiei articulare şi a durerii.

 Shatavari- Asparagus racemosus, este o plantă Indiană utilizată în medicina ayurveda  având efect calmant, răcoritor şi lubrifiant asupra corpului. Efectul său antiinflamator se manifestă prin scăderea componentei Pitta (foc) în corp. Este folosit în special în artrozele care evoluează cu pusee inflamatorii.

  

Fitoterapia tradiţională-  există o gamă largă de plante medicinale cu efect antiinflamator, remineralizant, antioxidant şi cicatrizant ce poate fi folosită în bolile artrozice:

Coaja de salcie - Salix alba, conţine numeroase substanţe ca: salicozidă, salicortozidă, salirepozidă, salidrozidă, salinigrozidă, populozidă, considerate precursori ale acidului acetilsalicilic, cu efecte antiinflamatorii şi analgezice foarte bune în atroze.

Mugurii de plop negru -Populus nigra,  prin conţinutul mare de derivaţi ai saligenolului, flavonoide şi uleiuri esenţiale, sunt foarte eficace în tratamentul reumatismului şi artrozelor prin efectul antiinflamator, analgezic şi depurativ.

Creţuşca- Filipendula ulmaria, partea aeriană conţine heterozide fenolice, spireina, flavonoina, ulei volatil cu efecte depurative, antiinflamatorii şi analgezice, fiind recomandată în caz de artroză, reumatism şi gută.

ArnicaArnica montana, este cunoscută în fitoterapia tradiţională ca având efecte excelente în caz de atroză şi reumatism articular. Se foloseşte în aplicaţii externe.

Untul pamantului-Tamus communis, plantă ce intră în compoziţia a numeroase preparate pentru uzul local ca masaj, unguente sau tincturi, având efecte foarte bune  de diminuare a durerii şi a inflamaţiei.

Harpagophyutm- Gheara diavolului – este una din cele mai cunoscute şi utilizate plante pentru tratamentul afecţiunilor articulare, efectele sale  fiind dovedite de numeroase studii ştiinţifice.  


Practica meditaţiei şi rugăciunii

 Cercetările au dovedit că practica regulată  a meditaţiei şi rugăciunii, poate schimba modul în care mintea noastră percepe durerea. Meditaţia ne ajută să ne detaşăm de durere şi să separăm experienţa noastră de senzaţiile fizice de durere şi de emoţiile negative care o generează.

 Emoţiile negative ca anxietatea, frica, depresia, pot accentua foarte mult durerea articulară, iar multe observaţii au arătat că mintea este un instrument foarte puternic de  a regla emoţiile noastre, de a reduce anticiparea durerii şi de a creşte relaxarea, având astfel efect sedativ asupra psihicului şi efect analgezic asupra durerii articulare.

O perspectiva neconventionala asupra cauzelor şi tratamentului ayurvedic in cazul bolii artrozice

dr. Violeta Pîrvu

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, ayurveda


Bibliografie

Curs de pregătire de specialitate în ayurveda, AMN România, Editura AMN, 1995-2013.

Charaka Samhita, vol III, cap XXVIII, Chaukhambha Orientalia, 2000.

Inflammatory Conditions and Ayurvedic Medicine, Sodhi V., 1994.

Ayurveda for Life, Vinod Verma, Motilal Banarsidass, 2001.

The Ayurvedic Zone Diet, Thompson Dennis, Lotus Press, 1999.

Ayurvedic Healing, Frawley David, Morson Publ. 1990.


Un studiu recent a arătat că femeile îşi aplică zilnic pe trup 515 produse chimice. Parfumurile, deodorantele, fardurile, vopseaua de păr, cremele de zi şi de noapte, produsele anti-ţânţari, săpunurile şi produsele de spălat vase conţin substanţe periculoase care pot pătrunde în trup şi pot duce la apariţia unor boli letale. Conform studiului realizat de Bionsen, o societate cosmetică britanică care vinde deodorante fără aluminiu, femeile îşi aplică pe corp zilnic aproape 515 produse chimice. Ceea ce este alarmant că aceste otrăvuri sunt transmise şi descendenţilor. De exemplu triclosanul şi triclocarbanul, doi agenţi anti-bacterieni prezenţi în numeroase produse de consum curent, se găsesc în organismul femeilor însărcinate şi pot fi transferate fătului.