Taberele de Ayurveda

Meteoterapia

Conventional si neconventional

Perspectiva ayurvedica

Renuntarea la fumat

Batoane energizante

Vitamina B

Consumul de apa

Ghimbirul cu miere

Ghimbirul - un valoros remediu

Mierea - nectarul zeilor (1)

Mierea - nectarul zeilor (2)

Beneficiile apei

Va invitam sa va inscrieti pentru a primi informatii despre Ayurveda

Renuntarea la fumat

ARTICOLE RECENTE

Inscrieri

Renuntarea la fumat

INSCRIERI

Activitatea educativa

Subiecte abordate

Renuntarea la fumat

CURS DE AYURVEDA

Dovleacul

Modalitati practice ayurvedice

Puterea vindecatoare a muzicii

Relaxarea si memoria

Raspunsurile organelor la emotii

Bolile si factorii psihici

Atitudinea benefica

Beneficiile terapiei prin ras

Frumusete feminina

Plante pentru transmutare

O viata fericita

Influenta culorilor

Culoarea plantelor

Relaxarea si memoria

Ayurveda sistem de vindecare

Curele de clorofila

Fructele uscate

Dejunul Kolath

Starile vindecatoare

Renuntarea la fumat

RECOMANDARI

Renuntarea la fumat

Actualitate

O descoperire interesanta

Poluarea si sanatatea

Cuptorul cu microunde

Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat Renuntarea la fumat

Remedii naturale

Apa de mare

Imbratisarea arborilor

Seva de vita de vie

Ghimbirul

Puterea vindecatoare a muzicii

Alimentatia echilibrata

Alimentatia si longevitatea

Cristaloterapia

Terapia cu apa de izvor

Cursul de Ayurveda Bucuresti

sala de curs Obor, str. Otesani 16

Cursuri de Ayurveda

Curs de Ayurveda Cluj Napoca

Str. Balea nr. 9K, 0742-242.422.

Curs de Ayurveda Braila

0723.507.093, 0727.724.815

Curs de Ayurveda Drobeta  0723.308.683.

Brasov - medicina generala

dr. Cimpean Cristina

0747.074.081. 0733.054.804.

cimpean_cristina@yahoo.com

Consultatii de specialitate

Bucuresti - nutritie

Centrul de nutritie Anima

0745.09.89.11.

Iasi - medicina generala

Cabinet Asclepios

dr. Ina Petrea, 0721.777.330

Ziua Ayurvedei

You Tube

Cluj - medicina generala

Cabinet Hridaya

dr. Aurora Repede, 0740.130.880.

Renuntarea la fumat

Evenimente

Congres de Ayurveda

Tabara de Ayurveda

Concurs de Ayurveda


Concurs Renuntarea la fumat

Articole de actualitate

Aloe

Coronita

Hranirea pielii

Lipicioasa

Cunoasterea Ayurvedei

Termoterapia

Biosignalistica


Renuntarea la fumat

REFERINTE

Renuntarea la fumat
Acasa

AMN-ROMÂNIA

Medicina neconvenţională în societatea modernă

Definiţia actuală pentru medicina neconvenţională este accea că ea este un domeniu larg de resurse de vindecare, neexplorate încă, ce cuprinde informaţii din toate sistemele de sănătate, inclusiv anumite convingeri specifice, anumite modalităţi practice, anumite practici efective, precum şi teorii mai mult sau mai puţin ample ale acestora şi altele decât cele intrinseci sistemului de sănătate politic dominant a unei anumite societăţi sau culturi, într-o anumită perioadă istorică dată.

Medicina neconvenţională

Medicina neconvenţională nu are un spectru strict definit de evidenţiere, iar limitele dintre medicina neconvenţională, privită în ansamblul ei, şi sistemul medical dominant convenţional nu pot fi stabilite în mod restrictiv. Dacă ar fi să punem în discuţie aşa-zisa origine a medicinei neconvenţionale atunci ea poate fi, într-un anume fel, legată de apariţia medicinei ştiinţifice, profesionale, legale, care a primit ulterior un mandat şi un monopol de stat, în detrimentul medicinelor neconvenţionale. Astfel că, tot ceea ce a fost lăsat în afara sistemului oficial din felurite motive, în decursul timpului, a devenit neoficial şi, prin urmare, a fost catalogat ca fiind un sistem de medicină neconvenţional.

Medicina neconvenţională include toate produsele şi ideile care o definesc ca resursă de cunoaştere ce vizează prevenirea sau tratarea bolilor, precum şi prevenirea acestora împreună cu promovarea sănătăţii şi a bunăstării omului.

Pentru a exista în societatea şi cultura de astăzi, medicina neconvenţională necesită un sistem unificat de gândire şi de abordare practică. Se poate argumenta că practicile medicinii convenţionale formează un stil cultural unitar în societăţile moderne, însă conţinutul acestuia, numele şi funcţiile juridice variază nuanţat între ţări şi în interiorul ţărilor sau grupurilor de ţări. În schimb, medicina neconvenţională este un domeniu dinamic, care, în comparaţie cu modelul convenţional, încorporează atât elemente culturale, cât şi extra-culturale.

Medicina neconvenţională include arte tradiţionale vechi de vindecare, precum şi unele invenţii tehnologice moderne. Punctul de vedere al medicinei neconvenţionale poate fi considerat într-un anume fel fragmentat, de vreme ce sunt încoroprate în cazul său şi anumite elemente aşa-zis empirice. Însă, în acest moment există posibilitatea unei mari variaţii de competenţe ce derivă din vastul domeniul al medicinelor neconvenţionale, existenţa unor abilităţi şi a unor nivele de cunoştinţe terapeutice ce sunt remarcabile şi care toate provin din domeniul medicinelor neconvenţionale.

Variaţiile cu privire la numele modalităţilor practice neconvenţionale reprezintă un aspect al caracterului dinamic al acestui domeniu al medicinelor neconvenţionale. Denumirile diferite folosite în sistemele neconvenţionale reflectă relaţia diferită cu sistemul oficial, convenţional.

De asemenea, modul în care medicina neconvenţională însăşi doreşte să descrie caracterul său şi ideile sale de bază de funcţionare, numindu-se pe sine uneori ca fiind o medicină moale, medicină holistică, medicină naturală, medicină extinsă, medicină tradiţională, medicină complementară, medicină subsidiară sau medicină alternativă indică feluritele forme specifice de abordare în raport cu sistemul oficial, convenţional.

Aceşti termeni au fost folosiţi atât pentru a sublinia anumite aspecte particulare ale acestei medicini neconvenţionale, cât şi ca sinonime pentru a înţelege întregul domeniu, luat ca întreg. Acestea sunt în principal conceptele dezvoltate şi utilizate de către medicina neconvenţională în sine. Pe de altă parte, cei care critică medicina neconvenţională au introdus în mod manipulator în limbajul curent terminologii cum ar fi medicină nedovedită, neştiinţifică sau chiar au asociat în mod injust acest domeniu vast cu escrocheria.

În multe dintre ţările occidentale medicina neconvenţională funcţionează în sistemul economiei de piaţă, în care există mai mulţi producători individuali de servicii care răspund cerinţelor oamenilor. În acest cadru, factorii de piaţă influenţează şi luarea deciziilor în domeniul medicinei neconvenţionale.

În conformitate cu această economie de piaţă ajunge ulterior să fie definită, desigur în anumite limite, chiar şi starea de sănătate şi de boală, unele precizări fiind bazate pe paradigme ce sunt aproape de modelul convenţional, iar altele sunt controversate încă. S-a remarcat faptul că economia de piaţă este în măsură să răspundă mai uşor la cerinţele oamenilor decât mările sisteme oficiale, convenţionale, de îngrijire a sănătăţii.

În prezent, medicina neconvenţională nu se bucură de sprijinul juridic şi economic al oficialităţilor şi, în acelaşi timp este adesea supusă unor multiple restricţii publice, asociate cu un curent de opinie defavorabil ce este indus de regulă de mass-media aservită sistemului politic actual. Este adevărat că, pe de o parte, acest aspect determină o abordare lipsită de restricţiile unui sistem greoi, dar pe de altă parte, dezavantajele ce apar în sfera socială par să depăşească beneficiile unui astfel de mod de abordare discriminator promovat din sfera politicului.

Acest context economic şi juridic preferenţial, ce dezavantajează medicinele neconvenţionale, are totuşi un impact important asupra relaţiei dintre practicanţii medicinelor neconvenţionale şi potenţialii beneficiari şi, de asemenea, creează propriile sale probleme etice. Una dintre aceste probleme, în contextul european actual, constă tocmai în dilema alegerii între dreptul cetăţeanului de a hotărî singur asupra modului de a-şi păstra starea de sănătate proprie şi obligaţia statului de a asigura calitatea serviciilor pentru sănătate.